Szeretettel köszöntelek a csincsillások és rágcsálók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
csincsillások és rágcsálók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a csincsillások és rágcsálók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
csincsillások és rágcsálók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a csincsillások és rágcsálók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
csincsillások és rágcsálók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a csincsillások és rágcsálók közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
csincsillások és rágcsálók vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Mindig minden állatnál azt kell figyelembe venni, hogy az eredeti élőhelyén mit ehetett. A csincsillák az Andokból származnak, szóval nagyrészt fűféléket így az alaptakarmány a széna. Ebből mindig minden mennyiségben legyen előttük, lehetőleg szénatartóban, ahogy víz is, önitatóban - így egyiket sem tudják bekoszolni, ami aztán hasmenéshez, komolyabb betegségekhez vezethet. Mivel a csincsilla eredetileg prémállat, a domesztikáció során arra törekedtek, hogy egyszerű legyen a táplálása: mára hozzászokott a szervezetük a csincsillatápokhoz. Fontos, hogy jó minőségű, helyes összetételű tenyésztáp legyen.
Kiegészítő eleségek: Nasik
A csinik imádnak nassolni, a gazdik meg imádnak nassoltatni, így álljon itt egy rövidebb lista a nasikról:
"Zöld utas" nasik
Almaszirom, hibiszkuszvirág, csipkebogyó, szentjánoskenyér, lóhere, (vad) rózsavirág (szárítva!), pitypang, Vitakraftos máriatövis meg gourmet snack (az csipkebogyó meg rózsabimbó tulképp) Pepés roppantott borsó, répacsipsz, céklaszirom, tökhéjszirom meg zöldséges keverék. (nem biztos, hogy a csin mindet szereti,) És persze gyógyfüvek (kamilla-, bodza-, köröm-, hársfa-, levendula-, akácvirág, csalánlevél, kakukkfű, citromfű, fűzfakéreg, galagonyavirágos ágvég, borsmenta.)
"Csak ritkán, mert hizlal" nasik:
(hetente egy-két szem, a többi napon a többi nasit a fenti rövidke listából kellene megoldani) lucernakarika, biobuláta, zabpehely, árpapehely (kukorica NEM!), natúr müzli, banáncsipsz, pattogatott kukorica (só és zsiradék nélkül) mazsola és egyéb aszalt gyümölcsök, dió mogyoró földimogyoró, Pepe gyümölcsös keverék. Elmondom az ideológiát, hogy ha valami nincs egyik listában se, segítsen a "besorolásban";): a különböző "búzafélék" termések, tehát tele vannak energiával, sokkal több van bennük, mint a növény szárában, levelében vagy bármi másában. Tehát hizlal. Plusz, ami fel van dolgozva, az még kevésbé ideális - hol talál a csin pattogatott kukoricát, vagy pelyhesített zabot az Andokban? Az aszalt gyümölcsök nagyon cukrosak, a dióféléknek magas olajtartalma van.
Dropszok, mézes rudak, joghurtos-tejtermékes valamik, mézes karikák, és persze szotyi, kukorica, zizi-ropi-tibicsoki.
Vegyük figyelembe, a csincsillák rágcsálók, de nem nyulak, deguk, tengerimalacok, törpehörcsögök. Az ő nasiuk etetése, a csincsillákkal TILOS!
A nasiknak használt gyümölcsökből magunk is készíthetünk chipset. Uborka gyaluval legyaluljuk, a megmosott, megtisztított gyümölcsöt, zöldséget. Majd napon, két-, három nap alatt megaszalódik, megszárad. A benne levő vitaminok megmaradnak és nem károsadnak.A fűféléket csak , autó utaktól távol gyűjtsük be, és napon , forgatás mellett szárítsuk ki.
Ha nincs időnk a begyűjtéssel, szárítással foglalkozni készen is beszerezhetjük őket.
csincsilla.net
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
PROGRAMAJÁNLÓ BP. - 3-123 évesig INGYENES!
TATABÁNYÁN AKCIÓS HÉTVÉGI IVARTALANÍTÁS!
ÁLLATOK VILÁGNAPJA - OKT. 4.
Emu lett egy angol család hetedik gyermeke